Domov >>

Odmevi na knjigo

Nam želite pisati? »»

KRUCIFIKS

Franc Kunej, 11.11.2009

Pohvalno je, da se je predsednik vlade končno le odločil postati malo bolj odločen in samozavesten. Takšna pričakovanja smo gojili ves čas, že od osamosvojitve dalje, nasproti vsem dosedanjim predsednikom, vendar so, žal, bili vsi po vrsti več ali manj medli in so se, ko je šlo za slovenske interese, vedli bolj mačehovsko kot prave mačehe v naši domovini. Demosova vlada nam je preklicala dva bistvena zakona, posledica tega pa sta po 18 let trajajoča državoškodljivca, plačilna nedisciplina in ropanje slovenskega skupnega premoženja. Država nima zakonske osnove, vladajoče opcije vseh obdobij pa niso imele niti volje, da bi stvari postavile na pravo mesto. Današnje posipavanje s pepelom bi imelo samo eno zadostitev: obnoviti bi bilo treba ukinitev dveh zakonov in razveljaviti vsa lastninska preoblikovanja od osamosvojitve naprej. Vsako upiranje in ignoriranje teh postopkov pa označiti kot »delovanje proti interesom ljudstva in države«. Verjamem, da je to zelo strogo mnenje in se pri tem zavedam, da ne bo nikoli videlo luči sveta; marsikdo pa se bo nasmejal in mi pripisal nostalgijo za starim režimom. Pa ni tako, saj mi je nekdanji režim striktno prisluškoval in odredil »zasledovanje na vsakem koraku«. V današnji ureditvi so to povsem pričakovane reakcije, še toliko bolj, ker so, tako oblastniki vseh barv kot mediji, medsebojno »preveč zlizani«, da bi navadni državljani to lahko slišali ali prebrali. Naj se o tem, predvsem mlajše generacije, poduči na forumu, da bodo spoznali, kaj je tako omalovaževana Jugoslavija že imela in je uspešno tudi uresničevala; kaj so pohlepi po prisvajanju skupnega premoženja dovolili izničiti. Vsekakor je načelo, da si mlade generacije ustvarjajo lastno prihodnost same, še vedno živo in v vseh delih sveta visoko spoštovano. To sporočilo bi morali mladi imeti vedno pred očmi in resno premisliti, kdo, kako in kaj jim to zagotavlja.

V TV-oddaji, dne 03. 11. 2009 zvečer, ob prenosu seje odbora za zunanjo politiko, smo imeli priložnost slišati predsednika vlade, ki je zarobantil, »da tako bo, ker je on tako odločil«. (Minister za zunanje zadeve je pri tem disciplinirano molčal, v TV-oddaji ni bil prepričljiv, saj na vprašanje sploh ni odgovoril, ampak ga je le standardno zaobšel). Predsednika Pahorja ni motil sistem odločanja v demokratično izvoljenih družbah. Mar to diši po uvajanju diktature, diktatu mnenja za vsako ceno, o razveljavitvi vseh pomislekov drugih demokratično izvoljenih sodelavcev. In da bo stvar še hujša. Ta odločitev in njegov arogantni nastop sta dala slutiti, da bo predsednik vlade zaradi svoje osebne pomembnosti (ki ji državljani vse manj pripisujemo težo) svojo odločitev izpeljal, pa četudi v škodo Sloveniji in v dobro Hrvaški, ki še vedno, od druge svetovne vojne dalje, ostaja na slovenskih tleh, kar je primerljivo le z okupacijo.

Predsednik vlade se bi moral zavedati, da prav tako kot prihajajo in odhajajo vlade, se to dogaja tudi s predsedniki vlad, zato je garantirati s svojo politično kariero, milo rečeno, smešno. Meja pomeni trajno nacionalno dobrino, zato je politična kariera posameznika v tem kontekstu zanemarljivo majhna. Torej, »repenčenje« pred vso javnostjo ni najbolj prepričljivo, pa četudi gre pri tem za predsednika vlade.

Ta njegov KRUCIFIKS me prijetno spominja na moja otroška leta, ko sem svoji mami, potem ko mi ni kupila lizike, zagrozil, da »grem pod mizo in da ne bom nikoli več prišel ven«.

Pojasnilo

franc kunej, 2.9.2008

Novinar g. Švagelj ima glede jezika in sloga morda prav, ali pa tudi ne.

Kar pa zadeva pripombo o "dolgem pismu bralcev" pa morda le to, da sem na nekem mestu zapisal, da so začetne strani zavestno napisane zgolj v obuditev nekdanjih dogodkov med obema narodoma, v osvežitev spomina na nekdanjo medsebojno "folkloro" na slovensko neprizadeto tolerantnost in hrvaško zavestnost. Toliko samo v informacijo, sicer pa sem g. Švaglju hvaležen za preostali del komentarja.

bnam 2707, 24.7.2007

Vsak resen Slovenec bi moral doma imeti ustavo RS in knjigo Franca Kuneja ( ZAMOLČANA ISTRA).Tam vse piše in tu ni kaj odkrivati vode.Preberite jo pa boste vse razumeli. Hrvati so tatovi slovenske zemlje in zadnja okupacijska sila,ki je še vedno na slovenskem ozemlju od leta 1941.Bili so zavezniki fašistične osi in vojni poraženci.Kapitulacije še niso podpisali pred nikomur v dar pa so si kot poraženci prisvojili celotno Istro,kjer jih nikol.i v zgodovini ni bilo.Najprej naj podpišejo kapitulacijo,potem naj plačajo vojno škodo in takoj zatem zapustijo okupirano območje,ki pripada Sloveniji!!!!!! Vse ostalo so brezvezna nakladanja.Slovenski "NE"za vstop HR v EU mora biti RS prioriteta.Kot člani se bodo obnašali še bolj arogantno in oblastniško,čeprav jih mora biti sram,ker še vedno zasedajo slovensko ozemlje kot šesta okupacijska sila iz druge svetovne vojne.Treba jim je to reči naglas brez leporečja in to v evropskem parlamentu!,pa če jim je to prav ali ne!

Tukaj govorite in pišete,riti pa si boste šli namakat v okupirano slovensko Istro,kjer nikoli niso živeli Hrvati.Ti so le tatovi slovenske zemlje in zadnja okupacijska sila,ki je še vedno na slovenskih tleh že od druge svetovne vojne.Hitler je naredil natančen popis prebivalstva v celotni Istri z otoki in ugotovil,da gre za avtohtono prebivalstvo,ki se mu reče SLOVENCI in ni pustil NDH priključitve tega območja!!!!! Po kapitulaciji Italije si ga je NDH hotela priključiti, vendar je Pavelič sam priznal, da Istra in otoki, ki ji pripadajo, nikoli ni bila pod upravo hrvatov
Zadnje do takrat priznane meje so bile iz leta 1918 in tudi takrat hrvatje niso imeli v svoji juresdikciji ISTRE! Izjave takih ( vzdevek si izberite sami ) politikov so sramotenje Slovenije in Slovencev,za kar so odgovorni slovenski politiki!!!!!!!! Z orožjem smo pregnali vse okupacijske sile na slovenskem razen ustašev in NDH,ki še vedno zasedajo ogromen del slovenske zemlje! Torej za mene so navadni tatovi! Vsak Slovenec bi doma moral imeti ustavo RS in knjigo Franca Kuneja "zamolčana Istra"!Lep dopust vam želim na okupiranem območju RS!

Zgodovinska dejstva obstajajo!!! Hrvaška Istre nikoli ni imela,si jo je pa prisvojila.Berite knjigo franca kuneja "ZAMOLČANA ISTRA",tam je vse kar mora biti in tudi zemljevidi vse od šestega stoletja dalje.K tej knjigi ni kaj dosti dodat,saj so jo pisali hrvaški zgodovinarji in sam tuđman jo je priznal kot prvovrstno in realno!Torej preberite to knjigo in vse vam bo jasno! Istra je v celoti Slovenska in najmanj kar nam pripada je meja na Mirni,taki so tudi zemljevidi vseh zahodnih držav,ki upoštevajo LONDONSKI POGODBO,ki je bilA pravno zavezujoča!

Najbolj prodajane knjige na oddelku družboslovja in humanistike knjigarne Konzorcij maja 2007

Nada Jankovič, 1.6.2007

1. Tito brez maske, Miro Simčič, Mladinska knjiga
2. Bog kot zabloda, Richard Dawkins, Modrijan
3. Zamolčana Istra: kaj nam je bilo Slovencem do sedaj prikrito?, Franc Kunej, Debora
4. Formule ljubavi: kako ne upropastiti sopstveni život tražeći pravu ljubav, Zoran Milivojević, Prometej Novi Sad
5. Slovenija 1945: smrt in preživetje po drugi svetovni vojni, John Corsellis in Marcus Ferrar, Mladinska knjiga
6. Zarota metuzalemov, Frank Schirrmacher, Vale-Novak
7. Upor telesa: telo terja resnico, Alice Miller, Tangram
8. Od Pohlinove slovnice do samostojne države: slovenska zgodovina od konca 18. stoletja do konca 20. stoletja, Peter Vodopivec, Modrijan
9. Nudenje pomoči utruja: o analizi in obvladovanju izgorelosti in poklicne deformacije, Jörg Fengler, Temza
10. O narodnoosvobodilnem boju na Slovenskem: 1941-1945, Marko Vrhunec, Društvo piscev zgodovine NOB Slovenije

Abcabcabc, 14.5.2007

Leta 1856 je bilo v IStri 36 Slovencev - več kot Hrvatov na koncu smo pa dobili majhno drobtinico Istre pa še to nam kradejo. Zato, da je Istra prišla pod Hrvaško smo izgubili velik kos slovenskega ozemlja od Kanalske doline, prek Rezije, Beneške Slovenije, Gorice, do Trsta! Zradi Hrvatov je v Italiji ostalo 150,000 Slovencev! Leta 1956 so nam pa kljub protestom domačinov ukradli še Savudrijo in Kaštel ki sta VEDNO bila pod Piransko občino in tudi etnično povsem Slovenska!

Popis 1880 KAŠTEL : SLOVENCI 863 (99,3), drugi: 1 HRVATI 0!!- Tako kot vse do leta 1910 ko se v manjši meri prvič pojavijo.

Savudrija 1880: Italjani 231, Slovenci 41 Hrvati 0! V naslednjih popisih se je število Slovencev še povečalo Hrvata pa sta bila do prve svetovne vojne največ dva leta 1900!!!!

In to je potem Hrvaško?!

Da pa sploh ne govorimo o Štrigovi, kjer so Hrvati napravili po 2. svetovni vojni genocid nad Slovenci in jih okrog 50 brutalno pobil,i ker so se uprli prikljućitvi k Hrvaški.

In potem nekatere še naprej podpirate Hrvate- sram vas bodi! Jaz z veseljem dam tisti evro za referendum- bodite prepričani, da se še mnogo večje vsote porabljajo za veliko manj pomembne stvari!!

Stran: 1 | 2